Fredspris, illiberale stater, fotofestival og bøker

John Ikenberry – rasisme – Wollstonecraft – Shadow State – norske soldater i Sahel – arbeidets estetikk

Ukens siste saker lagt ut på nett:

Fornuft i en verden av løgner

FREDSPRISEN: Nobels fredspris er viktig nok til at selv Kreml følte seg tvunget til å rose Nobels fredspris til Dmitri Muratov.

Intervju med John Ikenberry: «Hvordan man håndterer illiberale stater, er et kronisk problem»

Vi taler med John Ikenberry om «after victory-øjeblikke». Er der noget virkeligt incitament for den magtfulde stat til at bruge penge for at genopbygge og fremelske en bedre orden? Den liberale internationale vision er ikke globalisme, det er intergovernmentalisme.


DET DEPARTEMENTALE HJERTET – «Det er meg en sann fryd å nekte dem adgang»

Maria Rosvoll: Zolo Karoli
Antisiganisme er den siste ennå stuerene formen for rasisme, som er rettet mot romene. Maria Rosvolls Zolo Karoli er en bragd av en bok.

Som tænker må man være «det dårlige eksempel» tro og taknemlig

FILOSOFI: Brian Benjamin Hansen: Eksempelvis – eksempler der tænker
Måske er eksemplet bedre for nytænkning end spørgsmålet. Ligesom Michel Foucault går Slavoj Žižek gerne udenom mere traditionelle akademiske kilder.

Bare feminist?

FRIHET: Sylvana Tomaselli: Wollstonecraft. Philosophy Passion and Politics.
Mary Wollstonecraft ville ha et helt nytt samfunn. Hennes krav om rettigheter til kvinner var bare en konsekvent del av dette. Hun satte sin lit til den franske revolusjon, og gikk rødglødende til angrep på Edmund Burke, en tidligere kampfelle.

Putins sump

RUSSLAND: Luke Harding: Shadow state. Murder, Mayhem, and Russia’s Remaking of the West.
Det dreier seg om en type kriminalitet som har smeltet sammen med politisk vanstyre opp til et nivå der demokratier trues i sine grunnvoller.

Franske kriger og norske soldater i Sahel

MALI: Nathaniel K. Powell: France’s Wars in Chad: Military Intervention and Decolonization in Africa
Ingen i den norske regjeringen kan ha lest Nathaniel Powells nye bok France’s War in Chad: Military Intervention and Decolonization in Africa. Hadde de gjort det, ville de aldri sendt norske soldater til den franske militære styrken Takuba i Mali.

Gleden av andres arbeid

GJØR DET SELV: Salomé Aguilera Svirsky: The Process Genre. Cinema and the Aesthetic of Labor 
Forfatteren Salomé Aguilera Svirsky dissekerer og avgrenser en visuell sjanger vi kjenner til, men ikke har lært oss å sette pris på.


Fotografiet i en klimatid

COPENHAGEN PHOTO FESTIVAL: Fotografiet kan fastgøre naturen, dokumentere den, men også bearbejde naturen. Fremvise det værende, det eksotiske, det forsvindende på særlig vis.