Junibrev fra NY TID

NY TID SOMMER 2021
Vi er stolte av sommerutgaven med en lang rekke omtaler av sakprosa, essays og kommentarer. I tillegg får du ORIENTERING eller magasinet vi kalte «Fredsnasjonen», der du på 32 sider kan lese om fredspolitikken til partiene før Stortingsvalget, nobelprisen, om våpenindustri og -eksport, og FNs sikkerhetsråd og mye mer. 
BLI ABONNENTog få NY TID hjem til deg hvert kvartal ellerBESTILL DENNE UTGAVEN

Frihet, likhet og søsterskap

SOSIALANTROPOLOGEN: Med temaer som tvangsekteskap, barneekteskap, voldtekt og æresdrap har professor Unni Wikan hele livet studert menneskene, men ikke minst – det muslimske. Det har hun fått unngjelde for.

UD kutter internasjonalt samarbeid

MIDTØSTEN: Hvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?

Mer fredspolitikk, takk!

FREDSNASJONEN: Det fredspolitiske havner utenfor både medienes og politikernes fokus. NY TIDs ORIENTERING er denne gang magasinet «Fredsnasjonen», redigert av Alexander Harang fra fredsmiljøet med flere. Om partienes fredspolitikk foran Stortingsvalget, om FNs sikkerhetsråd, om Nobelprisen, om norsk våpeneksport, intervju med Asle Toje og annet.    

Synes du det vi skriver om er viktig?
Støtt oss gjerne med et abonnement, digitalt eller papir. Fra kr.69.

Massive change. BRUCE MAU: Hva med et tilbakeblikk for å kunne se og handle inn i fremtiden? Les NY TIDs leder denne gang, med hva man tenkte om fremtiden for 20 år siden, og hvordan fremtiden ser ut i dag. Mulig å sette selve livet i sentrum, ikke bare mennesket? Bruce Mau skrev boken Massive Change for 20 år siden, og nå er en ny dokumentarfilm er laget om ham.

BRUCE MAU: Hva med et tilbakeblikk for å kunne se og handle inn i fremtiden? Les NY TIDs leder denne gang, med hva man tenkte om fremtiden for 20 år siden, og hvordan fremtiden ser ut i dag. Mulig å sette selve livet i sentrum, ikke bare mennesket? Bruce Mau skrev boken Massive Change for 20 år siden, og nå er en ny dokumentarfilm er laget om ham.

Massive change

BRUCE MAU: Hva med et tilbakeblikk for å kunne se og handle inn i fremtiden? Les NY TIDs leder denne gang, med hva man tenkte om fremtiden for 20 år siden, og hvordan fremtiden ser ut i dag. Mulig å sette selve livet i sentrum, ikke bare mennesket? Bruce Mau skrev boken Massive Change for 20 år siden, og nå er en ny dokumentarfilm er laget om ham.

Tatt av treningsbølgen

Jürgen Martschukat, oversatt av Alex Skinner: The Age of Fitness
SELVREALISERING: Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.

Når offentlig velferd blir avhengig av veldedighet

Emma Dowling: The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It?
OMSORG: Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.

Å gi svar på gåten ingen har bedt deg om å løse
Guttorm Nordø: TEKST! Kunst og sånn 1981-2020
KUNSTNER: Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?

Slik lages desinformasjon om klima

Michael E. Mann: The New Climate War
KLIMA: Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.

Et Internet of Things (IoT), Internet of Bodies (IoB) og Internet of Minds (IoM)

Ole Sverre Olsen: Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket.
Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.

Å utvikle en ny sosial boligsektor

Jon Guttu, Catherine Bauer: Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, Modern Housing
MODERNISME: Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.

En katedral tænkning – for fremtiden

Ellen S de Vibe, Erik Berg (red.), Peter Schultz Jørgensen: Verden av byer, Ta’ byen tilbage
MILJØ: Vi er på kollisionskurs med såvel den naturmæssige som den sociale kapital, globalt set, hva FNs forhenværende generalsekretær Ban Ki-moon kaldte en global selvmordpagt. Nå må vi sten på sten bygge op en ny fremtid – velvidende at vi ikke selv vil komme til at se resultatet.

Flere bokomtaler?
Gå inn på kategorien Bøker på nett for å lese de nye omtalene av internasjonal litteratur.

Siste kommentarer:Vanlig diplomati tjener staten, bydiplomatiet folket. USAs nye ledere har merket seg Kinas bruk av byer i sitt diplomati. Seiler bypolitikk opp som den nye utenrikspolitikken? Av Erik BergAlternativene til EØS. Det er snart tretti år siden EØS-avtalen ble fremforhandlet. Tiden bør være inne for en politisk vareopptelling. Av Sverre JervellGaza: Årsakene må få oppmerksomhet. Vestlig presse og regjeringers omtale av det siste brutale israelske angrepet på palestinerne er historieløs. Av Rita Giacaman

Korte dokumentarer med globale perspektiver

KORTFILM: 

Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.

NY TIDS VENNER
Facebook-gruppen vår vokser! Der legger vi ut aktuelle saker relatert til det NY TID er opptatt av - overvåking, klima, økologi, Big Tech ...
Og litt av hensikten med gruppa er at det er mulig å diskutere, hvilket en privat gruppe er godt egnet til. 
BLI MED DU OGSÅ

Hvis du liker det du leser
... håper vi du støtter oss med et abonnement. Neste utgave kommer i september!

– SOM AVISABONNENT, ELLER NETTABONNENT, FÅR DU ALLE SAKENE VED UTGIVELSEN. Ellers kommer vi tilbake med mer lagt ut online fra avisen i neste månedsbrev (juli).

Minner også om vår halvtimes film Det økosentriske menneske, om du ikke har fått den med deg. 

Er ikke alle sakene gratis å lese? Nei, ikke alle. Vi har 10 000 artikler på nytid.no nå. Nettabonnement koster kun kroner 69/måned, og da får du tilgang til alt av artikler samt e-aviser. Nestengratis, med andre ord.

Hilsen Truls Lie
Ansvarlig redaktør

Har du synspunkter eller kommentarer, 
send meg gjerne en e-post: truls@nytid.no